A legéhesebb energiafaló

2017.10.09

Az emelkedő energiaárak mellett gyorsan megtérül az üzemi infrastruktúrák áttervezése. A legnagyobb energiafaló a festőműhelyekben az elszívás, pedig a gazdaságosság növelésének (gyakran kihasználatlan) lehetőségei vannak.

A festékködelszívás a felületkezelő technológiák szükséges tartozéka, ami lehet egy helyiségben kiépített légtechnika, de akár egy festőkamra gyári tartozéka is. A magas energiaárak miatt az elszívott levegő pótlására szolgáló betáplálás fűtése nagyon sokba kerül. Meglévő rendszer esetén lehetőség van egy kis trükkel viszonylag nagy energia-megtakarítás elérésére. A beépítendő eszközt energia-megtakarító csappantyú párnak nevezzük, ami 3 részből áll: pisztolytartó állvány, pneumatikus zsalu és a pillangószelep. Amikor a dolgozó a szórási műveletet befejezte, a szórópisztolyt felakasztja az állványra, aminek a pneumatikus kapcsolója zárja a zsalut és a pillangószelepet. Így a munkadarab-rendezés, ki- és berakodás, ill. egyéb melléktevékenységek idejére az elszívás a névleges légmennyiségnek a 20%-án üzemel csak. Könnyen kiszámolható, hogy amennyiben a mellékidők kb. 50%-ot tesznek ki, akkor, ezzel a technikával kb. 40%-os fűtésienergia-megtakarítás érhető el. 

Amennyiben manapság új rendszert tervezünk, immár szinte kötelező hővisszanyerésről beszélnünk. A hővisszanyerő kialakításának kétféle módja lehet. Az egyik a keresztáramú hőcserélő, mely olcsóbb és 50% körüli hatásfokkal működik. A másik a forgódobos technika, ami többe kerül, de 70% megtakarítás is elérhető vele. Akinek lehetősége van a némileg magasabb beruházási költség kifizetésére, ott a nyereség akár 80% is lehet – a jobb hővisszanyerős légkezelővel és a mellékidők alattifrekvenciaváltóval csökkentett légmennyiségek alkalmazása révén.

Paintline (1).jpg

Padlóelszívás hővisszanyerős rendszerben 

A különböző felületkezelő technológiák különböző elszívási légmennyiségeket igényelnek. Minél igényesebb a felület, annál nagyobb légcsere szükséges. Egy magasfényű rendszer esetén való alkalmazás így akár több mint száz kilowattóra megtakarítást eredményezhet az üzemeltetési költségekben, nem beszélve a fűtésrendszer méretcsökkenéséből adódó költségcsökkenésről. Hozzáértő cégek vállalják a felületkezelő műhelyek légtechnikai tervezését, gyártását és kivitelezését az adott technológia és a megrendelő igényeinek megfelelően. Itt érdemes hozzátervezni a „csiszoló munkahelyek” porelszívó berendezéseinek kialakítását is. 

A modern megoldások rendszerszintűek, nevezhetnénk csiszolóállomásnak is. Ennek működése a levegő visszatáplálásán (recirkuláltatásán) alapszik, ahol a folyamatban egy nagy felületű táskás szűrő, egy ventilátor és egy utószűrővel ellátott befúvó plénum található. A munkatérben felszabaduló csiszolatpor a táskás szűrőn keresztül lesz leválasztva, majd a ventilátor által a felső plénumon keresztül a munkatérbe visszajuttatva. A körforgás értelmében a levegő a helyiségben marad, miközben a munkatér folyamatosan tisztul. Az energiafelvétel a ventilátor villamos igénye csekély, szemben egy esetleges kültéri porleválasztóval. A padlórács javasolt opció, aminek alkalmazásával a padlóra hulló szemcsék újra a légtérbe kerülését akadályozhatjuk meg.

A cikk PDF formátumban való megtekintéséhez kattintson ide.