A megfelelő tömlő kiválasztása

2019.03.14

Ahhoz, hogy a légtechnikai rendszer hatékonyan működjön, gondosan kiválasztott csövekre van szükség. Ebben segít a Nestro Hungária Kft., a Masterflex tömlők magyarországi képviselőjeként

A NESTRO elszívóberendezések megmunkálógépekhez történő csatlakozásánál általában flexibilis bekötések szükségesek. Mivel a pécsi Nestro saját technológiai berendezéseinek telepítése során is alkalmazza ezeket a csöveket, így magától értetődő volt, hogy ezen termékek forgalmazását külön is végezze.

A Masterflex 1987 óta Európa vezető ipari flexibilis tömlőgyártója. Kínálatában megtalálhatók a légtechnikai mellett az élelmiszer-, gyógyszeripari, fa-, fémipari és minden más területen az elszíváshoz használatos flexibilis csövek.

Key-Visual-Slider-1_MasterflexGE_02.jpg

A szállítandó közeg ismerete elsődleges a tömlő kiválasztásánál. Figyelembe kell venni az összes olyan szilárd, folyékony és gáznemű közeget, amely érintkezhet a tömlő belső vagy külső falával. Főként ez határozza meg a tömlő anyagát, mely lehet poliuretán, PVC, EVA, PTFE, TPV, kapton, neoprén, hypalon, viton, szilikon, vagy ezek kombinációja.

A szállítandó közeg hőmérséklete szintén fontos tudnivaló, a legtöbb cső -30 °C és +100°C között használható, de vannak olyan extrém felhasználásra készült termékek is, mint pl. a MASTER-CLIP HT 1100, ami akár 1100 °C hőmérsékletig alkalmazható.

Ha a szállítandó közeg valamilyen vegyi anyag, pl. sav vagy maró anyag, akkor többnyire PTFE, VITON vagy HYPALON anyagból készült tömlőket érdemes alkalmazni, mert a nem megfelelő tömlő alapanyagának kémiai szerkezete tartósan megváltozhat, mely duzzadás, lyukadás vagy repedés formájában jelentkezhet, és ez könynyen balesetveszélyhez vezethet. 

Masterflex flexitömlő_Nestro Hungária Kft..jpg

A Masterflex csövek rendkívül rugalmasak és összenyomhatóak. A Poliuretán filmből készült Flamex B-F se amellett, hogy rendkívül kis súlyú és kopásálló, nagyon kis hajlítási sugárral rendelkezik. Ezeknek az alkalmazása elsősorban olyan helyeken ajánlott, ahol a tömlő gyakori mozgatásnak van kitéve. Az erősebb, vastagabb falú tömlők felhasználása olyan területeken javasolt, ahol magasabb az üzemi nyomás, és nagyobb fizikai igénybevételnek vannak kitéve.

Ahol állandóan nagy fizikai igénybevétel van, ott az extra megerősítésű, roncsolásálló tömlők használata a javasolt. Ezek nagy szakítószilárdsággal rendelkeznek, lépésállók, és gépjárművel is át lehet hajtani rajtuk, és ezen behatások után is visszanyerik eredeti formájukat. Ilyen tömlőket használnak kábelvédőnek, kipufogógáz-elszívónak is. Vannak olyan speciális tömlők is, amelyek gyulladás- és szikraállóak, mikroba- és hidrolízis- ellenállóak, valamint a legtöbb tömlő elérhető antisztatikus verzióban is.

A tömlő egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a benne áramló közeg ellenállásmentesen haladhasson tovább. A Masterflex tömlők mindegyike extra sima belső béléssel van ellátva, hogy az áramlási ellenállás minél kisebb legyen, és hatékonyabb legyen az anyagszállítás.

Az üzemi nyomást 20 °C-os szobahőmérsékleten határozzák meg, ami megegyezik a repesztési nyomásnak egy biztonsági szorzóval növelt értékével. A repesztési nyomás vizsgálatakor az összes lehetséges hatást figyelembe kell venni, ami a tömlőt érheti. A leginkább befolyásoló tényező a hajlításból és feszítésből eredő túlnyomás. Amenynyiben a hőmérséklet megnő, úgy a repesztési nyomás egyre inkább csökken.

Masterflex flexitömlő_Nestro Hungária Kft1.jpg

A tömlők csatlakoztatására mindig az adott típushoz tartozó bilincset érdemes használni a tökéletes tömítés érdekében. A Masterflex bilincsei könnyen szerelhetőek, rozsdamentesek, és szoros, csöpögés mentes csatlakozást biztosítanak.

A tömlők elhelyezésénél figyelni kell arra, hogy jól megközelíthetőek legyenek, és mozgásukat ne akadályozza semmi, és ne érje torziós, húzó és nyomóhatás. Figyelembe kell venni, hogy vákuum alatt a tömlő hosszúsága csökken, valamint nyomás alatt a hosszúság és átmérő is változhat. A tömlőt a megadott legkisebb hajlítási sugaránál kisebb sugárban nem szabad hajlítani.

Nestro Hungária Kft telephely

Keresse fel a Nestro Hungária Kft. irodáját telefonon vagy email-ben és kérje szakértőink segítségét, ha szeretné az Ön rendszeréhez való leghatékonyabb és legolcsóbb tömlőt megtalálni. A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen vagyunk: a FacebookInstagram, LinkedIn oldalakon, ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.