A WEIMA brikettálói gondoskosnak a porról!

2020.10.27

A brikettálás egy innovatív, környezetbarát és biztonságos módja a különböző gyártási folyamatok során keletkező porok fenntartható kezelésének és energetikai felhasználhatóságának.

Az észak-amerikai piacon megnőtt a brikettprések iránti igény, különösen a papírgyártásnál, ugyanis ezen a területen elengedhetetlenek a por megkötésére szolgáló hatékony tömörítési megoldások alkalmazása. Minden felhasználási mód egyedülálló, most két tavaly ősszel üzembe helyezett installációt mutatunk be.

A papír és cellulóz előállításánál a por a legkárosabb komponens. Az USA-ban a folyamatot szorosan nyomon követik pl. munkahelyi biztonsági, egészségvédelmi vagy joghatósággal rendelkező szervek. Habár a por a papír vágásának természetes mellékterméke, de rendkívül gyúlékony is, a legkisebb szikra is elég ahhoz, hogy pusztító tüzet okozzon. A cél, hogy ezt elkerüljük. A biztonsági intézkedések hosszú láncolatában a WEIMA brikettálói fontos tényezők a megelőzés szempontjából.

Kis gép – nagy hatásfok

A Kernic Systems-nél egy WEIMA C 150 típusú brikettáló üzembe helyezésére került sor, melynek legfőbb feladata, hogy redukálja a jövőbeni porkibocsátást, amely elsősorban dokumentumok aprításakor keletkezik. A vállalkozás az információkezelés területén tevékenykedik, és óránként kb. 10 tonna papírt aprítanak. Ez a folyamat náluk jelenleg sokkal biztonságosabb és tisztább hála a C 150-es brikettálónak.

weima brikettáló

A brikettprést közvetlenül a papírporgyűjtő rendszerbe integrálták. „A brikettáló stratégiai elhelyezése lehetővé teszi a porvisszanyerő rendszer teljes automatizálását, kiküszöbölve a hagyományos és rendkívül munkaigényes hordós visszahordást" – jegyezte meg John Jurk, a Kernic Systemes alelnöke. Jurk elmondása alapján a cég óránként több mint 22 kg papírt dolgoz fel két műszakban.

A rossz levegő már a múlté

Az észak-karolinai Charlotte székhelyű Classic Graphics egy vezető amerikai nyomdaipari vállalat. A közelmúltban saját tapasztalatain keresztül is megismerkedhetett a TH típusú WEIMA brikettáló berendezéssel. Korábban már befektettek egy WEIMA aprító rendszerbe, melyet integráltak a helyi gyártósorba. Bármilyen papírhulladékot, beleértve az újrahasznosított papírt, könyveket, brosúrákat, leveleket és C1S-papírjelzéseket, a cég a saját telephelyén aprítja őket. A keletkező port egy elszívórendszer segítségével távolítják el. Végül pneumatikusan szállítják az épületen kívüli brikettálóba.

Korábban a papírport egy speciálisan előkészített, függönyfóliával ellátott kocsiban vitték el. Ezt hetente többször manuálisan kellett kiüríteni, ami egyszerre volt piszkos és időigényes tevékenység. Mivel a jármű nem volt teljesen zárt, a közelében is szétterjedt a por. Ez nem volt sem fenntartható, sem hatékony megoldás.

Classic Graphics és weima brikettáló

A brikettálóhoz való közvetlen csatlakoztatásnak köszönhetően a szennyeződések és a por nem okoztak további felesleges tisztítási munkákat. Ennek köszönhetően pedig az alkalmazottakat sokkal hasznosabb feladatokkal lehet ellátni. A brikettálás másik pozitív hatása a jobb levegőminőség a gyártócsarnokokban. A Classic Graphics munkatársait már nem érinti a lebegő, nehézlégzést okozó finomporok hatása.

Tom Hicks, a Bealers and Stuff Inc. rendszerintegrátora évek óta szorosan együttműködik a Classic Graphics céggel. A termelési folyamatokat együtt tervezik és optimalizálják a helyszínen.

„Rendkívül hatékony volt a Classic Graphics és a WEIMA csapatával való együttműködés, melynek során egy aprítógépet és egy brikettprést integráltunk a meglévő légelvezető és bálázó rendszerbe” – emlékezett vissza. „A teljesen optimalizált folyamat a jövőben hatékonyabb, és kedvezőbb költségkezelést tesz lehetővé az újrafeldolgozható papírhulladék kezelésekor.”

Az aprító az első műszakban üzemel. A bálázó és a brikettáló egyszerre működik mindhárom műszakban – a hét hat napján. Amint a port nagy tömörségű brikettekbe préselik, egy konténerbe töltik, amelyet rendszeresen elszállít egy teherautó.

Bob LeVan, műszaki igazgató pozitív összefoglalója: „Nagyon elégedett vagyok a brikettáló berendezéssel. Bár egy kis időbe, mire az újrahasznosítással foglalkozó részleg jóváhagyta ezt a beruházást, biztosak vagyunk abban, hogy jól döntöttünk.” 

Forrás

Nestro telephely

Keresse fel a pécsi Nestro Hungária Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, és kérje szakértőink segítségét, ha az Ön üzemében is WEIMA ipari brikettáló berendezéseire van szükség. A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen vagyunk: a Facebook, Instagram, LinkedIn oldalakon, ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.