Biomasszával az üzemek költséghatékony fűtéséért

2016.08.04

Érdekli, hogyan tud biomassza használatával olcsón fűteni? Cikkünkből megtudja.

5 kiváló biomassza anyag a költséghatékony fűtéshez

1. Szalma

A lágyszárú növények is épp olyan alkalmasak üzeme fűtéséhez, mint a fás szárúak, különösen a szalma. Ebből 2,5 kg felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének. Tárolásához viszonylag nagy és jól szellőző tárolóra lesz szüksége.

2. Hasábfa

A biomassza anyagok közé tartozik a hasábfa is, ez a legismertebb mind közül. Viszonyításképpen érdemes tudni, hogy 2,5 kg hasábfa felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének.

3. Brikett: faanyag tömörítése, magasabb fűtőérték

Egyre jobban terjed a brikettgyártás, nem véletlen, hiszen ez egy kiemelkedően költséghatékony fűtőanyag: 2 kg felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének.

Ráadásul a tömörítésnek köszönhetően kevesebb helyen elfér, mint az előző két biomassza fajta.

4. Pellett

Hasonló előnyökkel rendelkezik a pellett is, a különbség, hogy más technológiával préselik, mint a brikettet. Viszonylag magas az ára, mert jó exporttermék. Szintén 2 kg felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének.

5. Apríték

A fa apríték gyakori melléktermék, melyet még nem minden termelő használ fűtésre. Igaz, hogy tárolásához több hely kell, mint az előző négy anyag esetében, de aránylag olcsón hozzájuthat. Ebből 3 kg felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének.

A biomassza kazánokról

Különböző tüzelőanyagokhoz különböző kazánokat használhat, egy helyiségben több kazán elhelyezése is lehetséges, így szükség esetén át lehet váltani a gazdaságosabb készülékre, fűtőanyagtól függően.

Érdemes kiszámítani, mennyi idő alatt térül meg egy új kazán ára. Egy biztos: a gáznál minden olcsóbb lesz, akár egy éven belül is visszajöhet a váltás ára.

A kiszárítás fontossága

A biomassza tüzelők nagy részét, mint például a fát, ki kell szárítanunk. Ez létszükséglet ahhoz, hogy a maximális fűtőértéket nyerjük ki belőle, és természetesen az sem utolsó szempont, hogy ne tegyük tönkre a kazánt.

A tárolók mérete a biomassza tüzelőanyag szerint különböző

Elengedhetetlen, hogy tüzelőanyagát megóvja a víztől és a pára magába szívásától. Azaz, fedett és jól szellőző tárolóra van szükség ahhoz, hogy ne romoljon a fűtőérték, csökkenjen a biomassza víztartalma. Miután kiválasztotta, hogy melyik biomasszafajtával fog fűteni, ennek megfelelő méretű tárolót érdemes terveztetni.

Ha további információkat szeretne kapni a biomassza fűtőanyagokról, iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre, és elküldjük Önnek legfrissebb cikkeinket!