Energia szalmából

2016.08.03

A szalma eddig többnyire mezőgazdasági mellékterméknek számított a gabonák és olajos magvak termelése során. Emellett persze az energetikai hasznosíthatósága is köztudott.

A klímavédelem és a légszennyezés csökkentésének céljaival összefüggésben a NESTRO kifejlesztett egy újfajta automata tüzelőberendezést, ahol a szalma, mint "melléktermék" helyett, most megújuló energiahordozóként -tüzelőanyagként szerepel.

Jelentős törekvés ez, lehetőséget biztosítani a mezőgazdasági üzemeknek (sertéstenyésztők, baromfitartók), hogy a jövőben egy alternatív fűtési technológiát alkalmazzanak a drága gáz és olajfűtés helyett.

Energia szalmából

 

 

 

 

A szalma energiaértéke kb. 4,15 kwh/kg: 250 kg szalma = 100 l fűtőolaj

A jelentős beruházás után, a kedvező üzemeltetési költségek jó megtérülési időt eredményeznek. Ez a berendezés nagyságától, hőleadó teljesítményétől és a kihasználtságtól függően 4 és maximum 7 év között van.

Természetesen a nagyobb teljesítményigénynél, illetve a nagyobb szezonális kihasználtságnál(vízmelegítés, fóliasátrak fűtése, keltetők) a berendezés telepítéséhez szükséges magasabb költség gyorsabban térül meg.

A NESTRO TERMÉKEI közt eddig is szerepeltek biomassza tüzelő berendezések, de ez a kazán kifejezetten a szalmával való tüzeléshez lett kifejlesztve. A NESTRO szalmatüzelésű berendezése a következő fő részekből áll: bálatovábbító, szalmaaprító,-továbbító rendszer, cellás adagoló, alátolócsiga, kazán, füstgázelszívó, -szűrő.

Biomassza tüzelő berendezés

 

 

 

 

A cég természetesen az egyedi adottságoknak és igényeknek megfelelően állítja össze a tüzelőberendezést.