Német kitüntetés

2023.08.25

Paulus Nettelnstroth Szövetségi Érdemkeresztet kapott!

2023. augusztus 23-án Paulus Nettelnstroth, a Nestro Lufttechnik GmbH alapítója elnyerte a Német Szövetségi Köztársaság Érdemkeresztjét. A Szövetségi Elnök évente kínálja fel ezt a díjat valamilyen politikai, gazdasági, kulturális, szellemi vagy önkéntességi területen elért különleges teljesítményért. Erwin Ponert, a schköleni tömítőanyag-gyár korábbi vezetője javaslatot tett a Szövetségi Elnöki Hivatalnak az idei kitüntetés nyertesére.

Türingia miniszterelnöke, Bodo Ramelow 2019 októberében meglátogatta a NESTRO Lufttechnik GmbH-t, ahol Paulus Nettelnstroth bemutatta neki a Saale-Holzland körzetbeli Schkölenben található, leromlott állapotú, egykori tömítőüzemet is. E benyomások alapján, a miniszterelnök elfogadta Ponert úr javaslatát és az erfurti Kaisersaalban tartott ünnepségen, személyesen adta át a Szövetségi Érdemkeresztet a cégalapító számára.

paulus nettelnstroth federal cross of merit

Paulus Nettelnstroth, a münsterlandi Füchtorfban született 1948-ban, kilenc gyermek közül az utolsóként. Szerény körülmények között nőtt fel, kisgyermekként pedig a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban kellett segédkeznie. 1963-ban autó- és mezőgazdasági gépek szerelői szakon tanult, amelyet 1966-ban sikeresen befejezett. Később a Sassenberg-Füchtorf állambeli wüsekei mészhomoktégla-gyárban dolgozott gépszerelőként és éjszakai műszakvezetőként. Ez idő alatt részmunkaidőben képezte a munkájához szükséges szellőztetés és elszívás technikát. 1974-ben feleségül vette Bernadette Große Kettlert (†), akitől egy lánya és egy fia született. A felsőfokú képzés elvégzése után, 1975-ben Bad Königbe (Dél-Hessen) költözött: itt önálló értékesítőként dolgozott a dél-német kitermelési technológia piacán.

1977 decemberében, 29 évesen megalapította első gyártó cégét, a NESTRO Lufttechnik-et, Bad Königben. Az évek során megszerzett tapasztalatainak és ügyfélhálózatának köszönhetően, folyamatos sikerek követték, a cég gyorsan tudott növekedni, emiatt 10 éven belül háromszor kellett költöznie, végül pedig Röllbachban telepedett le. A faipar végül megérett a prémium minőségű szűrőtechnológiák használatára. Paulus Nettelnstroth így tekint vissza erre az időszakra:

„Az első dolgom az, hogy felvegyek egy jó értékesítőt, aki érti a dolgát. Majd ezután toborzok mellé munkásokat is, hogy többet termeljenek, mint amennyit el tudunk adni, ezért fel kell vennem egy újabb értékesítőt, és így tovább.”

1987-ben a NESTRO megnyitotta első értékesítési irodáját Versmoldban/Vesztfáliában, majd 1990-ben – csak néhány hónappal az egykori belső német határ megnyitása után – a másodikat Eisenbergben/Türingiában. Két évvel később, az új gyártóüzem alapkőletételi ünnepségére Hainchenben került sor – ma Schkölen kerületében, alig tíz kilométerre Eisenbergtől. „A Hermsdorfer Kreuz autópálya csomópont egyenlő szárú háromszöget alkotott Versmold és Röllbach településekkel. Itt kellet létrehoznunk az új üzemünket. Eisenberg ideális helyszín volt, és csak két kijáratra volt a Hermsdorfer Kreuz-tól" – magyarázza döntését Paulus Nettelnstroth, még a nemzeti újraegyesítés előtt. 1990 május 22-én hagyták jóvá a kérelmet, hogy az NDK-ban alapítsanak céget, főleg nyugat-német részvétellel.

Sikereit azt bizonyította, hogy a haincheni gyártási területet 1998-ra már kétszeresére kellett növelni. Ugyanebben az évben, a lengyelországi Stare Olesnóban (korábban Rosenbergben) egy másik NESTRO gyártócéget alapítottak, jóval azelőtt, hogy az ország csatlakozott volna az EU-hoz. Ezt az üzemet Nettelnstroth Bernadette folyamatosan bővítette a NESTRO csoport számára, egészen a 2021-ben bekövetkezett haláláig.

Végül 1999-ben megalakult a harmadik NESTRO gyártócég, ezúttal Magyarországon, a gyönyörű Pécs városában - ami Lengyelországhoz hasonlóan, csak 2004-től tagja az EU-nak.

2007-ben a NESTRO Lufttechnik megkapta az Oskar-Patzelt Alapítvány „Kis- és Középvállalkozások Nagydíját” vállalkozói sikeréért – ez Németország egyik legértékesebb üzleti díja.

2008-ban a cégalapító, Paulus Nettelnstroth személyesen vehette át a Szövetségi Gazdaságfejlesztési és Külkereskedelmi Szövetség „Lothar-Späth-díját”, kiemelkedő vállalkozói tevékenységéért, Baden-Württemberg volt miniszterelnöke kezéből, amelyet először ítéltek oda.

A cégalapító 2017-ben fiának, Robertnek adta át a NESTRO Lufttechnik GmbH irányítását, így azóta csupán a háttérben, tanácsadói pozícióban dolgozik saját cégénél. Paulus Nettelnstroth ma Hainchenben él, a NESTRO csoport központjának látótávolságán belül.

Az 1977-ben alapított NESTRO® Lufttechnik GmbH jelenleg az elszívás- és szűrőtechnológiához, valamint az ezekhez kapcsolódó fűtési technológiához, a felületkezeléshez, valamint az ebből származó hulladékgazdálkodáshoz szükséges termékek és rendszerek egyik nagy múltú gyártója. A németországi, lengyelországi és magyarországi gyártóüzemekben mintegy 300 alkalmazott fejleszti és gyártja a berendezéseket, az egyedi vásárlói igények szerint.