NESTRO az ablakgyárban

2016.08.03

Kifogástalan minőség, magas szakmai kultúra, egyszerű alapgépekkel történő gyártás.

Ez jellemzi tömören a Leányváron működő KBE Hungária Kft. fa ablakokat készítő modern üzemét, amely nemrég a Nestro céget bízta meg a porelszívás és az energiaellátás korszerű megoldásával. A technológiai követelményeknek és a kor környezetvédelmi előírásainak megfelelő beruházás a tulajdonosok elképzeléseivel összhangban készült el, és a próbaüzemelést követően ma már zavartalanul működik.

Gerébtokos műemlék nyílászárók gyártásával indult 1997-ben a KBE Hungária Kft. története, amikor partnereik megrendelésére indult el az első szállítmánya a szomszédos Ausztriába. A minőségi követelmények maradéktalan kielégítése és a piaci igények indokolták a közös vállalat alapítását, amelyhez a magyar fél nyújtotta a telephellyel és a szakmai feladatokkal kapcsolatos feltételeket, míg az osztrákok biztosították a technológiát és az alapgépeket. 2002 volt a fordulat éve, amikor a növekvő hazai igények miatt a cég már többet termelt belföldre, mint exportra. A növekvő kereslet új telephelyépítését tett szükségessé, melynek helyét végül a Pilisben fekvő Leányváron jelölték ki, ahol zöld mezős beruházással valósult meg a korszerű beruházás. Igaz, nem automata gépcsodákkal, inkább a géres, alkatrészekben történő gyártásra alapozva egyszerű alapgépek kelés hozzáértő szakemberekkel.

A modern üzem építését 2005 őszén kezdték el, s az elmúlt évben költöztek az új csarnokba. Ekkor vették fel a kapcsolatot a Nestro céggel, amely az üzemi porelszívás és a festőműhely légtechnikai rendszerének kialakítására a fahulladék tüzelésű hőközpont létesítésére, valamint a forgács be- és kitárazásra nyújtott komplex megoldást.

– Az ajánlattevők közül egyedül a Nestro volt, amely a problémákat komplex módon kezelte –magyarázza Szauer József,a  KBE Hungária Kft. vezetője. Szakértelmük és rugalmas hozzáállásuk tette lehetővé, hogy a beruházás gond nélkül megvalósuljon. Nekünk mindössze az alaprajzot és a technológiai elképzeléseket kellett biztosítanunk, az elszíváshoz és az erőművi beruházáshoz szükséges tervek ez alapján valósultak meg. Persze elmondtuk azt is, hogy mit szeretnénk, mik az igényeink, s végül ezekkel egészültek ki a tervek.

Jóllehet, az elmúlt két év alatt sokat módosítottunk a létesítmény tervein, a teljes rendszer ennek ellenére ma már zavartalanul működik. A Nestro szakemberei gondoltak a további fejlesztésekre, s a kapacitást úgy számították ki, hogy a gépparkhoz később akár egy nagy teljesítményű CNC központ is csatlakoztatható legyen.

Sikeresnek, s jó döntésnek bizonyult az automatikusan működő, szabályozható teljesítményű, 500 kW-os Nestro kazánberuházása. A berendezés teljesítményét a szükségesnél nagyobbra tervezték, hiszen a teljes fűtési rendszer és a felület kezelőműhely a fűtött levegőbetáplálással átlag 350 kW teljesítményt igényel.

A túlméretezés biztonságot nyújt ahhoz, hogy nehogy extrém üzemcsúcsok vagy szélsőséges időjárás esetén probléma lépjen fel. A rendszer az üzemben keletkező teljes hulladékmennyiséget felhasználja, így nem kerül külön költségbe a kezelés és az elszállítás, de az sem utolsó szempont, hogy a jelenlegi energiaárak mellett jelentős gáz mennyiséget tudnak megtakarítani.

– A telephely engedélyeztetésével kapcsolatos feladatok sem okoztak gondot – fűzi hozzá a cégvezető. A mérések a szállító paramétereit igazolták. Ezek szerint az emissziós érték jóval az előírt határérték alatt maradt. De hibátlanul működnek a száraz elszívó falak is, így meg vagyunk elégedve a Nestro cég által végzett munkákkal, hiszen jó gazdái voltak a rájuk bízott beruházásnak, a gondos betanításnak köszönhetően pedig az automatikus működés miatt ma már az üzemeltetés sem igényel számunkra különösebb figyelmet.