Porelszívó az 5 leggyakoribb üzemi betegség megelőzésére

2016.08.04

Cikkünkben bemutatjuk az 5 leggyakoribb betegséget, melyet a porelszívó megelőzhetett volna, és megtudhatja, mit tehet ellenük.

A legmodernebb gyárakban és üzemekben is problémát okoz a szálló por, ha nincs megfelelően kiépített porelszívó rendszer. Már az is épp elég gond, ha a kosz miatt váratlan tisztítási szünetet kell tartani, amíg a dolgozók és a gépek kihasználatlanul állnak, de van ennél komolyabb gond is.

A szálló por betegségeket okoz, mégpedig eltérő súlyosságúakat, a kellemetlen köhögéstől egészen a halálos tüdőrákig. Ezt megelőzendő, ismerje meg az ellenséget az alábbiakban.

5 fájdalmas betegség, melyet a porelszívó használata megelőzhetett volna

A gyárak munkásai a nehéz fizikai munka mellett a szálló por egészségkárosító hatásainak is ki vannak téve, ha nincs megfelelő légcsatorna és szellőzőrendszer kiépítve. A légtechnikai csövek fontossága életévekben mérhető. Ezek a betegségek rövidíthetik a szálló porral folyamatosan érintkezők életét:

1. Nehézlégzés és állandó köhögés

A porelszívó nélküli üzemben dolgozók már az első hét után észlelhetik, hogy a köhögés az életük részévé vált. Ez, az eleinte csak kellemetlenségnek hitt állapot komoly veszélyforrás, mivel rést jelent az immunrendszer pajzsán. A köhögés és légzési nehézségek miatt romlik az oxigénfelvétel, a dolgozó pedig fogékonyabbá válik más betegségekre is.

Jó tanács: maszk használata és napi 2-3 liter víz elfogyasztása, lehetőleg minél gyakrabban kortyolgatva, hogy a nyálkahártya ne száradhasson ki.

2. Allergia

Mivel a por miatt az immunrendszer fokozott működésre van kényszerítve, a pollenek szervezetbe kerülésére is aktívabban reagál, így alakul ki a pollenallergia. Természetesen a porallergia is gyakori a minőségi porelszívó nélkül funkcionáló üzemekben.

3. Asztma

Az életminőség romlását okozza az asztma, különösen a fizikai munkásoknál, akik nehezebb munkafolyamatot csak erős köhögés és mellkasi fájdalom mellett tudnak végezni.

A nem megfelelő szellőzés miatt a levegőből belélegzett poratka vagy penész molekulák hozzájárulnak az asztma kialakulásához és súlyosbodásához.

4. Krónikus légcsőhurut

A nehézfémek és más levegőben szálló porok belégzése már rövidtávon is maradandó károkat okoz, hosszú távon pedig még nagyobb eséllyel jön létre például légcsőhurut és más krónikus tüdőbetegségek. Ezeket egyszeri befektetéssel, minőségi légcsatorna rendszer kiépítésével meg lehet előzni.

5. Rosszindulatú tüdődaganat

A szennyezett levegő beszívásának olyan végzetes következménye is lehet, mint a tüdőrák kialakulása. Nem kell bemutatnunk, hogy az agresszív daganattípus hova vezethet…

A számtalan kellemetlen és veszélyes légzőszervi betegség közül ez a 6 függ össze szorosan a porelszívó rendszer hiányával. Különösen veszélyeztetettek az idősebbek és a dohányzók, vagy akinek már van valamilyen tüdőbaja.

Az Ön üzemében biztonságosan dolgozhatnak az alkalmazottak? Tegyen meg mindent egészségük érdekében! A porelszívó légcsatorna rendszer kialakítása pénzügyileg és egészségi szempontból is megtérülő befektetés a kis- és nagyüzemek számára egyaránt.

Porból bevétel?

Gondolta volna, hogy a porelszívó segítségével összegyűjtött, tömörített por fűtőanyagként is felhasználható? Elsősorban a faipar szálló pora remek fűtőanyag, ha brikettálja vagy pellettálja, ezután a fűtőanyaggal melegítheti üzemét vagy eladásra is kínálhatja, visszaforgatva ezzel a forintokat a cégbe.