8 gyakori hiba porelszívó rendszerek tervezésénél

2020.04.06

Ismerje meg a porszűrő és leválasztó rendszerek tervezésekor előforduló leggyakoribb hibákat, illetve, hogy hogyan lehet ezeket elkerülni.

Nemrég ruházott be faipari üzeme számára nagy hatékonyságú gépekbe és szerszámokba? De vajon a porelszívó rendszere is megfelelő hatásfokkal működik? Ismerje meg a porszűrő és leválasztó rendszerek tervezésekor előforduló leggyakoribb hibákat, illetve, hogy hogyan lehet ezeket elkerülni.

 1. Rossz csőátmérők

  Ha az átmérő túl kicsi, a rendszernek nagy lesz az ellenállása, míg a túl nagy átmérők csökkentik az áramlási sebességet, melynek következtében az elszívó rendszer eldugul és így nem működik hatékonyan.

 2. 90°-os T-idom használata

  Ehelyett jobb, ha egy 45°-os idomot alkalmazunk. Amikor a por vagy forgács elszívásáról van szó, kerülje a 90°-os T-idomok telepítését, ugyanis ezek a rendszer eltömődését okozhatják. Ez a probléma nem fordulhat elő finomporok esetén (pl. hegesztés után), bár egy ilyen idom használata továbbra is nagyobb ellenállást eredményez. Használjon inkább 45fokos elágazó idomokat (Y), amelyek egyenletesebb áramlást kisebb ellenállást eredményeznek a magasabb rendszerhatékonyság és hosszabb élettartam mellett. 90°-os T-idom helyett 45°-os elágazó alkalmazásaJavasolt, hogy hanyagolja a 90°-os T-idomok használatát és helyette alkalmazzon 45°-os elágazókat.

 3. Kis sugarú könyökidomok használata

  Amikor csak lehetséges, alkalmazzon nagyobb, legalább 1,5 - 2D sugarú szegmentált könyököket a finom lamináris áramlás biztosítás érdekében.

 4. Hiba az egyenes csővezetékek a berendezés közelében való tartása és a szerelvények, azaz T-idomok stb. felhalmozása.

  Tartsa be a szükséges minimális távolságot a légáramlást zavaró elemektől, mint például szelepek, könyökök, T-idomok, szűkítők, hangcsillapítók (hangtompítók) stb., a porleválasztó berendezés megfelelő működésének biztosítása érdekében, azaz annak deklarált hatékonysága szerint. A minimális távolság a névleges átmérő 2,5-szerese. Ciklonok esetén a becsatlakozás előtt építsen egyenes csőszakaszt, különben a cső-idomelemek, pl. egy T-idom, szűkítő vagy egy 90°-os könyök turbulenciát és ellenállást fog generálni, ami viszont a szállított anyag nem optimális áramlását okozza, csökkentve ezzel az egység hatékonyságát.

  Az egyenes szakaszok használatán kívül fontos, hogy az átmérők méretét is a lehető leghosszabb szakaszon megtartsa. Például, ha a porelszívó egy 200 mm átmérőjű szívócsonkkal rendelkezik, használjon 200 mm-es csövet, és vezesse mindaddig, amíg lehetséges, mielőtt csökkentené az átmérőt, hogy illeszkedjen a famegmunkáló gép csatlakozó csonkjához. Egy kisebb átmérő alkalmazása csökkenti a légmennyiséget, ezáltal csökkenti az egység hatékonyságát (a porelszívó egységet, amely jelentős beruházás volt, és nem fogja kihasználni teljes kapacitását).

 5. A flexibilis vezetékek/tömlők túlzott használata

  NE használjon túl sok flexibilis tömlőt. Csak annyit alkalmazzon, amennyi szükséges ahhoz, hogy csatlakoztassa az gépcsonkot a bekötővezetékhez. Csak rövid szakaszokat használjon – a flexibilis vezeték akár 3-szor nagyobb áramlási ellenállást okozhat, mint egy sima merev csővezeték. A tömlők nagy ellenállást generálnak a redőzöttség mértékétől függően. Ezért javasolt alkalmazásuk minimálisra csökkentése. Tekintve, hogy nem távolíthat el minden tömlőt porelszívó rendszeréből, érdemes a lehető legmagasabb minőségű tömlőt választania. Masterflex B se tömlő, melyet a Nestro Hungria Kft. forgalmazFlamex B se / B-F se típusú kopásálló flexibilis tömlő

   

  Milyen elszívó tömlőt kellene választania?

  - Olyan tömlőt, amelynek a külső része tekercselő huzallal van ellátva, belseje pedig sima, a levegő zavartalan áramlása érdekében
  - Olyan tömlőt, amely elég flexibilis ahhoz, hogy megfeleljen az Ön igényeinek
  - Olyan vastag műanyag tömlőt, amely ellenáll a mindennapi üzemi használatnak

  Amennyiben megtalálja azt a tömlőt, amely megfelel ezeknek az alapvető kritériumoknak, valamint olyan anyagból készült, amely semlegesíti az elektromos töltést, akkor származik majd valódi előnye a flexibilis tömlő alkalmazásából.

 6. A porelszívó rendszer helytelen kiválasztása – anyag, vastagság stb.

  A porelszívó rendszer tervezésekor figyelembe kell vennie a csővezeték anyagát is. Biztonsági okokból és az OHS előírásainak megfelelően acélcsövek használata ajánlott, lehetőség szerint sima belső fallal, az ellenállás minimalizálása, az akadálytalan légáramlás biztosítása és az optimális légsebesség fenntartása érdekében. Sajnos a tapasztalatok szerint sok helyen a hagyományos spirálkorcolt csöveket és műanyag szennyvízcsöveket használják a fapor elszívására. Bár az összes típusnak vannak előnyei és hátrányai, a műanyag csövek használata minden bizonnyal olcsóbb, ugyanakkor fennáll a robbanásveszély kockázata, amely balesetveszélynek teheti ki a faipari üzem alkalmazottait és berendezéseit. Ezért érdemes megvizsgálni, hogy vajon érdemes-e általában a csövek árán spórolni.Nestro HUngária Kft által gyártott acélcsövekA rosszul kiválasztott csőrendszer jelentősen csökkenti a teljes porleszívó rendszer hatékonyságát. A légellenállás minimalizálása érdekében ajánlott a sima belső falú acélcsövek használata.

  Nem a robbanásbiztonság az egyetlen szempont, melyet figyelembe kell venni a csövek kiválasztásánál, ugyanis a légellenállás minimalizálása szintén fontos szempont. Javasolt a sima belső fallal rendelkező hosszkorcolt vagy hosszhegesztett acélcsövek és nagy ívű, nagy sugarú csőszerelvények használata, hogy megelőzzék a porelszívó rendszerben lehetséges eltömődéseket. A hegesztési technika, valamint a kiválasztott típus és anyagvastagság biztosítja a csőrendszer megfelelő tömítettségét, élettartamát és a vezeték merevségét (ha a fémlemez vastagsága nem megfelelő, akkor a cső elhajlik ill. idő előtt elkopik).

  A porelszívó rendszerekben a standard spirál szellőzőcsöveket (úgynevezett spiro csöveket) is használják. Ugyan egy ilyen rendszer a légmentesség szempontjából elfogadható (feltéve, hogy betartják a helyes gyakorlatot), de nem optimális megoldás a sima csövekhez képest, figyelembe véve az áramlási ellenállást a fűrészpor vagy fapor szállításakor. Ezért javasoljuk a hosszkorcolt és hosszhegesztett acélcsövek használatát az elszívó vezetékek esetén (szennyezett levegő szállítása). A levegő visszafúvó (tisztított levegő szállítása) vezetékrendszereknél időnként alkalmazott spirál csövek helyett pedig a négyszög keresztmetszetű légcsatornák alkalmazását részesítjük előnyben.Földelő kapocsKiegészító biztonsági elemként az acélcsövek földelő kapcsokkal felszerelhetők.

  A fémlemez vastagsága egy újabb szempont, melyet figyelembe kell venni a porelszívó rendszer tervezésekor. Megfelelő választás esetén az acéllemez vastagsága biztosítja a rendszer hosszabb élettartamát, a hidraulikus hatásokkal szembeni ellenállást, a korrózió elleni védelmet és a horganyzott réteg túlzott kopását, amikor az elszívott anyag a csatorna falához súrlódik. A túl vékony falakkal rendelkező csövek alkalmazása az egész rendszer összeomlásához vezethet.

 7. Túl hosszú csővezeték

  NE tervezzen túl hosszú vezetékeket. Az egész üzemen átvezető egyedi légvezeték csökkenti a légsebességet, és növeli a por lerakódásának kockázatát. Ehelyett telepítsen egy rövidebb gerincvezetéket oldalirányú ágvezeték szakaszokkal az egyes gépekhez. Minél rövidebb a szakasz és kevesebb az iránytörés, annál kevesebb nyomásveszteséget jelent.

 8. Rossz elzáró illetve szabályozó kiválasztása

  A porelszívó rendszerekben két fő típusú elzáró-szabályozókat használnak – elzáró reteszeket és pillangószelepeket. Mindkét típus speciális szerepet játszik a rendszerben, és nem cserélhetők fel. Az pillangó szelepeket olyan rendszerbe telepítik, amely tiszta levegőt juttat a helyiségekbe, míg az elzáró reteszeket a poros oldalon használják, azaz a szennyezett levegő szállításakor. Pillangószelep beszerelése a porelszívó vezetékbe, azaz az anyagot szállító csővezetékbe veszélyes, mivel, a pl. fűrészpor és fapor elakadhat a pillangószelep tengelyén és lapján, amely a rendszer eltömődéséhez vezethet.Nestro Hungária Kft saját gyártású kézi elzáró retesz és pillangószelepAz elzáró reteszek a csatornaszakaszok teljes kinyitására és bezárására szolgálnak, úgy, hogy a légáram csak a működő gépekre irányuljon.

  Az elzáró retesz működése meglehetősen egyszerű: a retesz fel-le csúszik a csővezeték kinyitásához vagy bezárásához. Az elzáró retesz teljesen nyitható, síkfelülettel rendelkeznek, csővezeték belsejébe nyúló csavarok, szerelvények nélkül, ezáltal megakadályozva az eltömődések kialakulását a porelszívó csővezetékben. A kialakításnak köszönhetően egy ilyen csappantyú sokkal több helyet foglal el a csővezeték körül, mivel az elzáró retesz jóval a csővezeték körvonala fölé nyúlik, amelyet a rendszer tervezésekor figyelembe kell venni.

Forrás

Nestro Hungaria Kft telephely_Pecs keleti ipari park_Hazgyar u..png

Keresse fel a Nestro Hungária Kft. irodáját telefonon vagy email-ben és kérje szakértőink segítségét, ha az Ön üzemében is a Nestro hatékony ipari légtechnikájára van szükség. A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen vagyunk: a Facebook, Instagram, LinkedIn oldalakon, ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.