Festőműhelyek és csiszoló munkaállomások

2020.04.27

Nestro Hungária Kft. által gyártott felületkezelő légtechnikai rendszerek

A pécsi Nestro Hungária Kft. 20 éves sikeres működése során folyamatos fejlődésen ment keresztül. Mára, egy közel 1 hektáros, modern infrastruktúrával ellátott iparterületen, gyárt ipari légtechnikai berendezéseket, és tartozékokat. Alaptevékenységéhez hozzátartozik a csúcstechnikát képviselő, német gyártmányú por- és forgácselszívó, valamint felületkezelő légtechnikai rendszerek egy adott technológiához való tervezése és helyszíni telepítése is.

A felületkezelő berendezésekkel szemben támasztott igények igen széleskörűek a különböző felületkezelő anyagok, különböző méretű és formájú festendő alkatrészek miatt. Mindezek minőségi felületkezelését úgy kell megoldani, hogy a környezet- és a munkavédelmi előírásoknak is megfeleljen, továbbá az elszívott levegő szűrés utáni kidobása, ill. a tűzvédelem számára a tűz- és robbanásveszélyes koncentráció megelőzése szempontjából is megfelelő legyen.

Festékköd elszívás

A felületkezelő technológiáknak szükséges tartozéka a festékköd-elszívás, ami lehet egy helységben kiépített egyedileg tervezett légtechnika, de akár egy gyári, sztenderd festőkamra is. A Nestro az előbbi feladatokra specializálódott. A cég által gyártott száraz leválasztású festékköd-elszívófalak alkalmasak kis és középvállalkozások számára, úgy oldószeres, mint vizes bázisú anyagok festéséhez. A padlóelszívó rendszerek pedig univerzális felhasználást tesznek lehetővé.

Nestro padlóelszívás

A magas energiaárak miatt az elszívott levegő pótlására szolgáló légbetáplálás fűtése nagyon sokba kerül. A Nestro folyamatos erőfeszítéseket tesz olyan technikák alkalmazására, amelyek ezen üzemeltetési költségek csökkentésére alkalmasak. Meglévő rendszer esetén, lehetőség van egy kis trükkel viszonylag nagy energia-megtakarítás elérésére. A beépítendő eszközt energiamegtakarító-csappantyú párnak nevezzük, ami 3 részből áll: pisztolytartó állvány, pneumatikus zsalu, és a pillangószelep. Amikor a dolgozó a szórási műveletet befejezte, a szórópisztolyt felakasztja az állványra, aminek a pneumatikus kapcsolója zárja a zsalut és a pillangószelepet. Így a munkadarab rendezés és egyéb melléktevékenységek idejére az elszívás a névlegesnek a 20%-án üzemel csak.

Könnyen kiszámolható, hogy amennyiben a mellékidők kb. 50%-ot tesznek ki akkor, ezzel a technikával kb. 40%-os fűtési energiamegtakarítás érhető el. Amennyiben manapság új rendszert tervezünk, immár szinte kötelező hővisszanyerésről beszélnünk. Ha az ügyfélnek lehetősége van a némileg magasabb beruházási költség kifizetésére, akkor a hővisszanyerős légkezelővel akár 70%-os energia-megtakarítás is elérhető. A két technológia párhuzamos alkalmazása esetén a nyereség akár 80% is lehet.

Ha a megrendelőnek lehetősége van a némileg magasabb beruházási költség kifizetésére, ott a nyereség akár 80% is lehet – a jobb hővisszanyerős légkezelővel és a mellékidők alatti frekvenciaváltóval csökkentett légmennyiségek alkalmazása révén. A különböző felületkezelő technológiák különböző elszívási légmennyiségeket igényelnek. Minél igényesebb a felület, annál nagyobb légcsere szükséges. Egy magasfényű rendszer esetén való alkalmazás így akár több mint 100 kWh megtakarítást eredményezhet az üzemeltetési költségekben, nem beszélve a fűtésrendszer méretcsökkenéséből adódó költségcsökkenésről.

A Nestro Hungária Kft. vállalja a felületkezelő műhelyek légtechnikai tervezését, gyártását és kivitelezését az adott technológia és a megrendelő igényeinek megfelelően, beleértve a „csiszoló munkahelyek” porelszívó berendezéseinek kialakítását is.

Referencia megtekintése

Csiszolatpor elszívás

A csiszolás környezete egy nagyon érzékeny terület a felületkezelés során. A finom csiszolatpor nem csak egészségügyi kockázatot jelent, hanem potenciális hibaforrás a nemes és magasfényű felületek előállításánál.

A helyhez kötött csiszolóasztalok gyakran lekorlátozzák a mozgás szabadságát és megvalósíthatatlan a hatékony elszívás nagyobb munkadarabok esetén. Ez a felismerés vezette a Nestro-t az NST típusú csiszolóállomás megalkotásához, ami maximális mozgási szabadságot és széles pormentes teret enged a csiszolás munkaterületén. Az irányított és keringtetett légáramlás, a gravitációs hatások figyelembevételével hatékonyan juttatja a finomszemcséjű porokat a szűrőtáskákba. A jól megtervezett konstrukciónak köszönhetően elegendő hely áll rendelkezésre a különböző formájú és méretű munkadarabok megmunkálására. A moduláris felépítéséből adódóan egymás mellett több ergonomikus munkahely is kialakítható.

Nestro NST csiszoló munkaállomás

A NESTRO csiszolatpor elszívó munkaállomása lehetővé teszi a 7.000 - 9.500 m3/h légmennyiség elszívását mindössze 2,6-4 kW-os energiafelhasználás mellett, amellyel teljes körű pormentes terület alakul ki a maximális mozgásszabadságot adó munkaterületen.

A csiszolatpor elszívó munkaállomásban található szűrőbetétek nagy hatékonysággal szűrik meg az elszívott port a szabályozott és folyamatos légáramlás mellett. Az elszívott és megtisztított levegő egy befúvó plénumon keresztül áramlik vissza a munkaterületre, így biztosítva a folyamatos levegőáramoltatást. Előnye, hogy a huzatmentes rendszer, ideális beltéri használatra (hőveszteség nélkül), megszűnik a levegőben lévő szállópor koncentráció, ezzel is biztosítva a dolgozók egészségének megőrzését, illetve a kezelendő munkafelület tisztaságát.

Karbantartása egyszerű, a táskás szűrők egyszerűen, szerszámok nélkül cserélhetők és tisztíthatók. A megfelelő időközönként történő tisztítással és cserével a hatásfok évekig fenntartható. Az NST család beltéri elhelyezkedése miatt egy nagy hatékonyságú, hangszigetelt ventilátort kapott, melynek a csillapított zajszintje, nem zavaró munkavégzés közben.

Nestro NST szűrőbetétcsere

Cégünk pécsi üzemében kerül legyártásra a stabil szerkezetű, horganyzott acéllemezből készülő elemekből álló munkaállomás. 

Referencia megtekintése

Felületkezelő megoldásaink használatával ügyfeleink saját termékeiket a legjobb minőségben állíthatják elő leendő vevőik részére. Igény esetén keresse fel a Nestro Hungária Kft. irodáját telefonon vagy e-mailben, ahol szakértő munkatársak segítenek, ha az Ön problémájára is a Nestro felületkezelő technológiája jelentheti a megoldást!