Energia szalmából

A szalma eddig többnyire mezőgazdasági mellékterméknek számított a gabonák és olajos magvak termelése során. Emellett persze az energetikai hasznosíthatósága is köztudott. A klímavédelem és a légszennyezés csökkentésének céljaival összefüggésben, a NESTRO kifejlesztett egy új fajta automata tüzelőberendezést, ahol a szalma, mint „melléktermék" helyett, most megújuló energiahordozóként - tüzelőanyagként szerepel.

Jelentős törekvés ez, lehetőséget biztosítani a mezőgazdasági üzemeknek (sertéstenyésztők, baromfitartók) hogy a jövőben egy alternatív fűtési technológiát alkalmazzanak a drága gáz és olajfűtés helyett.
A szalma átlagos energiaértéke kb. 4,15 kWh/kg:
250 kg Szalma = 100 l Fűtőolaj

A jelentős beruházási költségek után, a kedvező üzemeltetési költségek jó megtérülési időt eredményeznek. Ez a berendezés nagyságától, hőleadó teljesítményétől és a kihasználtságától függően 4 és maximum 7 év között van.

Természetesen a nagyobb teljesítményigénynél, illetve a nagyobb szezonális kihasználtságnál (vízmelegítés, fóliasátrak fűtése, keltetők) a berendezés telepítéséhez szükséges magasabb költség gyorsabban térül meg.

A NESTRO termékei közt eddig is szerepeltek biomassza tüzelő berendezések, de ez a kazán kifejezetten a szalmával való tüzeléshez lett kifejlesztve. A NESTRO szalmatüzelésű berendezése a következő fő részekből áll: bálatovábbító, szalmaaprító és -továbbító rendszer, cellás adagoló, kazán-behordó csiga, kazán, füstgáz, elszívó-szűrő. A NESTRO természetesen egyedi adottságoknak és igényeknek megfelelően állítja össze a tüzelőberendezést.

A NESTRO szalmatüzelésű berendezések bálaszállító szalagból, hozzácsatlakoztatott bálaaprítóból, sűrített levegős szállítórendszerből, szalma leválasztó ciklonból, forgócellás adagolóból, alátoló-csigából a tüzelőanyag beadagoláshoz, porelszívó és szűrőegységből, füstgáz ventilátorból és kéményből áll. A NESTRO ezekkel az egységekkel egyedileg tervez meg minden szalmatüzeléses rendszert. - MINDENT EGY KÉZBŐL.

Szalmatüzelő berendezés Szalmatüzelő berendezések

A bálabontó a bálákat (az összefogó zsinór elvágása után) szállítószalagon viszi az aprítóba, ahol a gép kis részekre darabolja azokat. Ennél a folyamatnál a szállítószalag és az aprító sebessége elektronikusan egymáshoz hangolt.

Szalmatüzelő berendezések Szalmatüzelő berendezések

A NESTRO referencia-berendezése a Hainchen/Thüringen telephelyen a szalmatüzelő-rendszer szállíthatóan konténerbe is beépíthető.

szalmatuzeles6.jpg szalmatuzeles7.jpg

A füstgáz-hőmérséklet állandó értéken tartásával (lambdaszonda segítségével), az utánkapcsolt füstgáz-tisztítórendszer (4. kép) egyenletes teljesítményével, a NESTRO által gyártott összehangolt elektromos vezérléssel tartósan garantálható az optimális elégetés és teljesítmény.

Videó megtekintése a Youtube-on